TRIAS Advies & Energiemanagement betrokken bij bouw eerste Earthship Benelux

 

Home
Diensten
Vakgebieden
Specialisaties
Referenties
Missie
Opdrachtgevers
Contact

Een Earthship is het toonbeeld van een autarkisch ontwerp, zelfvoorzienend en is dus onafhankelijk van openbare nutsbedrijven en leidingnetten. Tevens wordt afvalmateriaal hergebruikt bij de constructie zoals auto- en vrachtwagenbanden, blikjes en flessen. Dit past perfect in de Cradle to Cradle methodiek (C2C) die nu heel actueel is.

Het ontwerp maakt optimaal gebruik van de thermische massa, waardoor de binnentemperatuur stabiel is gedurende het jaar. De dragende muren bestaan uit met aangestampte aarde gevulde autobanden, en aan de zuidkant is een glazen serre gesitueerd. In de energiebehoefte wordt voorzien door gebruik te maken van zonne-, wind -,of waterenergie. Het regenwater wordt opgevangen via het dak en in een tank opgeslagen. Het toiletwater wordt door een filtersysteem gezuiverd waarbij fecali�n doelmatig omgezet worden in bemesting.

Het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) rekende een Earthship door met het milieu-rekenprogramma GreenCalc. Met dit programma is te bepalen hoeveel beter een gebouw scoort dan een vergelijkbaar "traditioneel" gebouw. Daarbij blijkt een Earthship ruim negen maal minder milieubelasting te veroorzaken. Dit is de hoogste score ooit toegekend aan een bouwconcept.

TRIAS Advies & Energiemanagement heeft toestemming gekregen van Earthship Biotecture om metingen te verrichten aan het Earthship . Earthship Biotecture is de overkoepelende organisatie die de bouw van de Earthship�s wereldwijd co�rdineert en begeleidt. Met deze praktijkmetingen willen wij het gedrag van het Earthship in het Nederlandse klimaat onderzoeken, de thermische eigenschappen als wel het comfort- en binnenklimaat.

De monitoring zal bestaan uit een aantal temperatuurmetingen, CO2 meting en een zon-intensiteitsmeting. De binnenluchtkwaliteit wordt gemeten met een CO2-opnemer, dit om de werking van het natuurlijk ventilatiesysteem te onderzoeken.

De metingen zullen binnenkort online gepresenteerd worden op deze website. Deze online-meting is uniek, Earthship Zwolle heeft hiermee een primeur .

De bouw van het Earthship in de Nooterhof te Zwolle kan gevolgd worden via de site www.SWZ.nl
 

 

 


 

TRIAS Advies & Energiemanagement
Tel: 0543-473970

TRIAS Advies & Energiemanagement | Disclaimer